Her kan du læse mere om:
Digitale enheder og søvn Ved sygdom Værelser Fritagelse fra undervisning
Rammer for samvær Hjemvé Røgfri skole Login til VIGGO
Bevægelse Pakkeliste
Skolen summer af forberedelse til undervisningen, de sidste istandsættelser og tryllerier i køkkenet. Vi glæder os til et efterskoleår, hvor fællesskabet er det bærende element.
Nedenfor kan I læse mere om de rammer og samværsformer vi har på skolen, samt forskellige vigtige samarbejdspunkter, som vi skal hjælpe hinanden med, til glæde for især eleverne, men også jer forældre.
Bevægelse
Vi dykker ned i, hvad der motiverer den enkelte elev til at bevæge sig. Det tager udgangspunkt i, at forskningen viser, at det er afgørende at alle har brug for at kunne nogle helt bestemte fysiske ting med kroppen, hvis man skal tage bevægelsesglæden med sig ind i voksenlivet. Har man brug for at træne noget bestemt – ja, så er planen at vi hjælper med det.
Rammer
Alle gør det så godt de kan-med de forudsætninger de har! Alle har ansvar for fællesskabet!
Vi genopfrisker det lige her, så vi alle er med på de rammer, som er så vigtige for os alle sammen.
Det handler om:
- Alkohol og euforiserende stoffer – må ikke indtages på skolen.
- Vold, grov mobning og trusler – også på sociale medier
Overtrædelser af disse vil blive behandlet individuelt og kan medføre hjemsendelse.
Mobiltelefoner, digitale enheder og søvn
På Vores fællesområder prioriterer vi ”face to face” samvær – det er heldigvis også det mange elever og forældre efterspørger.
Derfor opfordre vi til, at brugen af mobiltelefoner eller andre digitale enheder minimeres.
Vi har brug for jeres hjælp til ovenstående, så vi undgår konflikter i forbindelse med dette. Opstår der udfordringer, men det forventer vi nu ikke, så ringer vi til jer forældre og hjælpes ad i fællesskab med at få løst udfordringen.
Vi prioriterer ovenstående fordi:
- Forskningen viser, at søvn er afgørende for trivsel – både fysisk og psykisk
- Trivsel er afgørende for at have lyst og mod til at lære noget
- Mængden af konflikter falder, når alle har overskud og vi taler sammen
- Det store fællesskab skal have de bedste forudsætninger for at udvikles, det er meget vigtigt for os. Det er der vi lærer at være sammen med mange forskellige mennesker, tage hensyn, lytte til andre og fysisk være i dialog – alle efterskolers kerneværdi!
Har I brug for at kontakte os i løbet af natten kan der ringes på vagttelefonen og har eleverne brug for hjælp er der opsat IP telefoner på gangene, hvorfra der kan ringes til vagttelefonen.
Røgfri skole
Kongensgaard efterskole er røgfri. Det betyder også, at der ikke må tages snus eller dampes. Det forventes derfor, at det er på plads inden skolestart. Vi ønsker på ingen måde, at der er elever der lærer at ryge eller tage snus, mens de er elever på skolen.
Vi har en rygestopkonsulent ansat, som kan hjælpe, hvis det er svært at fastholde den snus/røgfrie beslutning. Eleven indgår i et rygestopforløb, selvom eleven er holdt med at ryge/tage snus, men stadig føler sig fristet.
Det kræver tillid at kaste sig ind på den bane som elev, men det er rigtig godt givet ud og er afgørende for succes og fastholdelse.
Har I, som forældre, kendskab til cigaretter eller snus, så hører vi gerne fra jer, så vi kan hjælpe eleverne ind i et rygestop forløb.
Målet er altid et snus/rygestop og de nærmere rammer for det, aftales med den enkelte elev.
Hjemvé – det sker ikke for mig!
Det kan være svært at starte på efterskole. Hjemvé kan ramme alle og det er derfor vigtigt at have talt om det inden skolestart.
I forældre kan hjælpe jeres barn ved at lytte, hvis jeres barn ringer hjem og er ked af det. Hjælp jeres barn ved hele tiden at henvise til, at de skal tale med en voksen på skolen. -Det er her vi kan hjælpe eleven videre. Hjælp jeres barn til selv at tage kontakten til kontaktlæren, hvis det bliver uventet svært. Det er god træning i at drage omsorg for sig selv. Ellers ring eller skriv til os – vi er der for at hjælpe.
Beslut jer for, inden skolestart, om efterskole er et ”forsøg” eller vi sammen skal hjælpe hinanden til, at det bliver en succes, selvom det er svært i starten.
Sig ikke ”du skal mindst forsøge i 14 dage” – så er vores erfaring, at eleven giver op efter 14 dage. Sig ”du skal gå på efterskole – mor og far ved, at det bliver godt for dig også selvom det er svært lige nu – du kan ikke komme hjem – vi tror på du kan ”.
Vores erfaring er, at hvis vi står sammen lykkes det for alle.
Få jeres barn til at fortælle 3 gode ting fra dagen, inden de fortæller om det svære. Hold fast i det. Det der er fokus på får liv og plads. Kigger I sammen efter det der er svært, bliver det sværere – kigger I efter det der virker, så kan vi sammen rette fokus på at få mere af det. Jeres barn skal selv få øje på lyspunkterne – og vi ved de er der! Et smil, et hej, et blik – de små ting gør en kæmpe forskel.
Brug kontaktlæreren – de kan hjælpe med at stå fast, lave aftaler og gode rammer.
Undgå for megen telefonsnak i løbet af dagen og om aftenen. Lav gerne faste aftaler om, hvornår I taler sammen og hvad I taler om.
Værelser
Besøg
Det er tilladt at besøge hinandens værelser efter kl 17.00.
Eventuelle udfordringer på værelset
Af og til oplever vi, at der opstår udfordringer på værelserne. Dem løser vi her i samarbejde med eleverne. Det er vigtig læring at tage med sig i livet, at kunne se egne aktier i det der sker og være en del af løsningen. Vi flytter derfor ikke værelser.
Værelsesflyt
Det skaber tryghed i starten at lære sin roomie godt at kende, men det er også godt at få muligheden for at få nye tætte venskaber. Hvert eneste år oplever vi, at der udforskes nye venskaber, når vi flytter værelser. En god social kompetence at tage med sig i livet. Skolen laver værelsesfordelingen.
Rengøring
Vi prioriterer at skolen er ren og pæn. Trivslen øges når vi færdes i rammer der er overskuelige og indbydende. Vi gør derfor rent på fællesområderne tre dage om ugen. Alle teams er ansvarlige for et område og hver dag er der medarbejdere der hjælper til med at komme i gang og sikre at opgaven bliver løst.
Rengøring er obligatorisk, men af og til sker det at en elev ikke møder frem til den fælles opgave at gøre rent. Det vil så sige at en elevkammerat kommer til at stå alene med opgaven og fællesskabet udfordres.
Ved sygdom på skolen
Sygdom/sygemelding
Vi har på skolen 2 sygeværelser med adgang til bad/toilet, i tilfælde af at der er elever der bliver syge mens de er på skolen.
Elever skal møde op kl. 8.00 på kontoret for at blive sygemeldt. Her får vi en snak om symptomer, smerter, årsager og muligheder. Langt de fleste gange kan eleverne tage hul på dagen.
Er eleven syg med feber, kommet til skade etc. kontakter vi jer forældre og vi aftaler, hvorvidt eleven skal hjem for at få det bedre.
Sygelægges eleven her på skolen, kan eleven medbringe dyne, pude og digitale enheder kan også medbringes.
Sygemeldte elever får bragt alle måltider op på sygeværelset.
Sygemeldingen gælder fra kl. 8.00 – 22.00, hvorefter eleven kan gå tilbage til elevværelset.
Vi sikrer dermed
- At eleven får den nødvendige hvile og ro til at komme sig
- At vi undgår smittespredning
Lægehjælp
Vores muligheder for lægebesøg er begrænsede. Vi kan på skolen kun bestille tid hos den lokale regionsklinik i følgende tilfælde:
- Urinvejsinfektioner
- Akut opståede skader
- Podning for halsbetændelse, mindre infektioner o. lign.
Sygdom der kræver længere udredning eller sygdom der allerede er kendt, henvises af regionsklinikken til at blive løst i hjemkommunen.
Fritagelse fra undervisningen
Vi vil meget gerne have jeres hjælp til, at eleverne har så lidt fravær fra skolen som overhovedet muligt. Er der brug for speciallægehjælp – så ved vi godt, at det er svært selv at bestemme tiderne.
Vi opfordrer til at tandlæge-, frisør- og lægetider placeres i forlængede weekender (mandage eller fredage), hvis det er muligt.
Hver gang en elev er væk – er der et hul i fællesskabet. Både på værelset, i venneflokken, i klassen, i spisesalen og i det store fællesskab.
Husk derfor, at al fravær skal aftales med skolen på forhånd.
Skolen slutter fredag kl. 14.15. Det passer med at nå toget fra Struer kl. 15.00
Er der brug for at forlade skolen tidligere en enkelt fredag, skal det også aftales med skolen.
Vand og drikkedunke
I aulaen er der opsat en vandautomat til fri afbenyttelse. Vi anbefaler, at man har sin egen drikkedunk med, så det er nemt at “tanke” op.
Login på VIGGO
Har I udfordringer med at logge på VIGGO, så kontakt os gerne inden skolestart. Måske er jeres barn allerede på VIGGO og kan hjælpe jer. Nogle gange skyldes det, at der er fejl i mailadresse eller mobilnummer. Det kan vi oftest løse pr. telefon på 97891544
Pakkeliste
Pakkeliste
- Cykel med lys
- Cykelhjelm. Skal benyttes på ALLE cykelture
- Dyne, pude og sengelinned
- Sengetæppe eller alm tæppe
- Sovepose og ligge underlag
- Daglig tøj efter behag. Mærk tøj med vandfast tusch eller andet mærke
- Idrætstøj og sko, både til inde og ude. Evt fodboldstøvler
- Sko til indendørs evt. badesandaler
- Badetøj
- Gummistøvler
- Regntøj
- Snavsetøjskurv eller pose
- Toilet taske med diverse artikler
- Smertestillende til eget forbrug. -Skal afleveres til kontaktlæreren eller læreren som er på vagt
- Medicin med rød trekant. -Skal afleveres til kontaktlæreren eller læreren som er på vagt
- Medicin for allergier og astma. -Må beholdes på værelset
- Solcreme
- Bærbar P.C. -Office pakke sørger skolen for
Vigtigt at huske!
- Eleven skal være dækket af forældres ansvarsforsikring
- Det blå og gule sygesikringsbevis
- Pas