Elev- og forældrebrev Skoleåret 23/24

Her kan du læse mere om:

Søvn og mobiler               Ved sygdom                       Værelser            Fritagelse fra undervisning

Rammer for samvær        Hjemvé                              Røgfri skole     Login til VIGGO

Bevægelse                         Pakkeliste

 

Inden længe slår vi dørene op til endnu et efterskole år. Huset summer af forberedelse til undervisningen, de sidste istandsættelser og tryllerier i køkkenet. Vi glæder os til et efterskoleår, hvor fællesskabet er det bærende element

 

Nedenfor kan I læse mere om de rammer og samværsformer vi har på skolen, samt forskellige vigtige samarbejdspunkter, som vi skal hjælpe hinanden med, til glæde for især eleverne, men også jer forældre.

Bevægelse

I år dykker vi igen ned i, hvad der motiverer den enkelte elev til at bevæge sig. Det tager udgangspunkt i, at forskningen viser, at det er afgørende at alle har brug for at kunne nogle helt bestemte fysiske ting med kroppen, hvis man skal tage bevægelsesglæden med sig ind i voksenlivet. Har man brug for at træne noget bestemt – ja, så er planen at vi hjælper med det.

Rammer

Alle gør det så godt de kan-med de forudsætninger de har! Alle har ansvar for fællesskabet!

Jeg genopfrisker det lige her, så alle er med på de rammer, som er så vigtige for os alle sammen.

Det handler om

 • Alkohol og euforiserende stoffer – må ikke indtages på skolen.
 • Vold, grov mobning og trusler – også på sociale medier

Overtrædelser af disse vil blive behandlet individuelt og kan medføre hjemsendelse.

Søvn - mobiltelefoner og computere

Eleverne afleverer deres mobil og P.C kl 21.30 på alle hverdagsaftner.

 

På Vores fællesområder prioriterer vi er til ”face to face” samvær – det er heldigvis også det mange elever og forældre efterspørger.

Vi har brug for jeres hjælp til ovenstående, så vi undgår konflikter i forbindelse med aflevering. Opstår der udfordringer i forbindelse med afleveringen, men det forventer vi nu ikke, så ringer vi til jer forældre og hjælpes ad i fællesskab med at få løst udfordringen.

Vi prioriterer ovenstående fordi

 

 • Forskningen viser, at søvn er afgørende for trivsel – både fysisk og psykisk
 • Trivsel er afgørende for at have lyst og mod til at lære noget
 • Mængden af konflikter falder, når alle har overskud og vi taler sammen
 • Det store fællesskab skal have de bedste forudsætninger for at udvikles, det er meget vigtigt for os. Det er der vi lærer at være sammen med mange forskellige mennesker, tage hensyn, lytte til andre og fysisk være i dialog – alle efterskolers kerneværdi!

PC’er og mobiler opbevares i godkendte tyverisikrede skabe.

 

Har I brug for at kontakte os i løbet af natten kan der ringes på vagttelefonen og har eleverne brug for hjælp er der opsat IP telefoner på gangene, hvorfra der kan ringes til vagttelefonen.

Røgfri skole

Kongensgaard efterskole er røgfri. Det betyder også, at der ikke må tages snus eller dampes. Det forventes derfor, at det er på plads inden skolestart. Vi ønsker på ingen måde, at der er elever der lærer at ryge eller tage snus, mens de er elever her.

 

Vi har 1 rygestopkonsulent ansat, som kan hjælpe, hvis det er svært at fastholde den Snus/røgfrie beslutning. Eleven indgår i et rygestopforløb, selvom eleven er holdt med at ryge/tage snus, men stadig føler sig fristet.

Det kræver tillid at kaste sig ind på den bane som elev, men det er rigtig godt givet ud og er afgørende for succes og fastholdelse.

Har I, som forældre, kendskab til cigaretter eller snus, så hører vi gerne fra jer, så vi kan hjælpe eleverne ind i et rygestop forløb.

 

Målet er altid et Snus/rygestop og de nærmere rammer for det, aftales med den enkelte.

Hjemvé – det sker ikke for mig!

Det kan være svært at starte på efterskole. Hjemvé kan ramme alle og det er derfor vigtigt at have talt om det inden skolestart.

I forældre kan hjælpe jeres barn ved at lytte, hvis jeres barn ringer hjem og er ked af de, Hjælp jeres barn ved hele tiden at henvise til, at de skal tale med en voksen her. Det er her vi kan hjælpe eleven videre. Hjælp jeres barn til selv at tage kontakten til familielæreren, hvis det bliver uventet svært. Det er god træning i at drage omsorg for sig selv. Ellers ring eller skriv til os – vi er der for at hjælpe.

 

Beslut jer for, inden skolestart, om efterskole er et ”forsøg” eller vi sammen skal hjælpe hinanden til, at det bliver en succes, selvom det er svært i starten.

Sig ikke ”du skal mindst forsøge i 14 dage” – så er vores erfaring, at eleven giver op efter 14 dage. Sig ”du skal gå på efterskole – mor og far ved, at det bliver godt for dig også selvom det er svært lige nu – du kan ikke komme hjem – vi tror på du kan ”.

Vores erfaring er, at hvis vi står sammen lykkes det for alle.

 

Få jeres barn til at fortælle 3 gode ting fra dagen, inden de fortæller om det svære. Hold fast i det. Det der er fokus på, får liv og plads. Kigger I sammen efter det der er svært, bliver det sværere – kigger I efter det der virker, så kan vi sammen rette fokus på at få mere af det. Jeres barn skal selv få øje på lyspunkterne – og vi ved de er der! Et smil, et hej, et blik – de små ting gør en kæmpe forskel.

 

Brug Teamlæreren – de kan hjælpe med at stå fast, lave aftaler og gode rammer.

 

Undgå for megen telefonsnak i løbet af dagen og om aftenen. Lav gerne faste aftaler om, hvornår I taler sammen og hvad I taler om.

HA TILLID TIL AT PERSONALET GØR ALT, HVAD DE KAN!

Værelser

Besøg

Det er tilladt at besøge hinandens værelser efter kl 13.45.

 

Eventuelle udfordringer på værelset

Af og til oplever vi, at der opstår udfordringer på værelserne. Dem løser vi her i samarbejde med eleverne. Det er vigtig læring at tage med sig i livet, at kunne se egne aktier i det der sker og være en del af løsningen. Vi flytter derfor ikke værelser.

 

Værelsesflyt i januar

Lige efter nytår flytter vi værelser. Det skaber tryghed i starten at lære sin roomie godt at kende, men det er også godt at få muligheden for at få nye tætte venskaber. Hvert eneste år oplever vi, at der udforskes nye venskaber, når vi flytter værelser. En god social kompetence at tage med sig i livet. Skolen laver værelsesfordelingen.

Rengøring

Vi prioriterer at skolen er ren og pæn. Trivslen øges når vi færdes i rammer der er overskuelige og indbydende. Vi gør derfor rent på fællesområderne hver dag. Alle teams er ansvarlige for et område og hver dag er der medarbejdere der hjælper til med at komme i gang og sikre at opgaven bliver løst.

Af og til er der elever der ikke møder frem til den fælles opgave at gøre rent. En elevkammerat kommer til at stå alene med opgaven og fællesskabet udfordres.

Ved sygdom på skolen

Sygemelding

Vi har på skolen 2 sygeværelser med adgang til bad/toilet, i tilfælde af at der er elever der bliver syge mens de er på skolen.

Elever skal møde op kl. 8.00 på Ida eller Allans kontor for at blive sygemeldt. Her får vi en snak om symptomer, smerter, årsager og muligheder.

Langt de fleste gange kan eleverne tage hul på dagen.

Er eleven syg med feber, kommet til skade etc. kontakter vi jer forældre og vi aftaler, hvorvidt eleven skal hjem for at få det bedre.

 

Sygelægges eleven her på skolen, kan eleven medbringe dyne, pude og en bog på sygeværelset. Digitale medier kan også medbringes.

 

Sygemeldte elever får bragt alle måltider op på sygeværelset.

 

Sygemeldingen gælder fra kl. 8.00 – 22.00, hvorefter eleven kan gå tilbage til elevværelset.

Vi sikrer dermed

 • At eleven får den nødvendige hvile og ro til at komme sig
 • At vi undgår smittespredning

 

Lægehjælp

Vores muligheder for lægebesøg er begrænsede. Vi kan på skolen kun bestille tid hos den lokale regionsklinik i følgende tilfælde:

 • Urinvejsinfektioner
 • Akut opståede skader
 • Podning for halsbetændelse, mindre infektioner o. lign.

 

Sygdom der kræver længere udredning eller sygdom der allerede er kendt, henvises af regionsklinikken til at blive løst i hjemkommunen.

Fritagelse fra undervisningen

Vi vil meget gerne have jeres hjælp til, at eleverne har så lidt fravær fra skolen som overhovedet muligt. Er der brug for speciallægehjælp – ja, så ved vi godt at det er svært selv at bestemme tiderne.

Vi opfordrer til at tandlæge-, frisør- og lægetider placeres i forlængede weekender (mandage eller fredage), hvis det er muligt.

Hver gang der er en der er væk – er der et hul i fællesskabet. Både på værelset, i venneflokken, i klassen, i spisesalen og i det store fællesskab.

 

Husk derfor, at al fravær skal aftales med skolen på forhånd.

 

Skolen slutter fredag kl. 14.15. Det passer med at nå toget fra Struer kl. 15.00

Er der brug for at forlade skolen tidligere en enkelt fredag, skal det også aftales med skolen.

Vand og drikkedunke

I aulaen er der opsat en vandautomat til fri afbenyttelse.

Login på VIGGO

Har I udfordringer med at logge på VIGGO, så kontakt os gerne inden skolestart. Måske er jeres barn allerede på VIGGO og kan hjælpe jer. Nogle gange skyldes det, at der er fejl i mailadresse eller mobilnummer. Det kan vi oftest løse pr. telefon på 97891544

Huskeliste

Du skal være dækket af dine forældres ansvarsforsikring.

Det blå og gule sygesikringsbevis.

Pas til Vinterlejrskole i uge 10.

Cykel med lys.

Cykelhjelm. Skal benyttes på ALLE cykelture.

Dyne, pude og sengelinned.

Sengetæppe eller alm tæppe.

Sovepose og ligge underlag.

Daglig tøj efter behag. Mærk jeres tøj med vandfast tusch.

Idrætstøj og sko, både til inde og ude. Evt fodboldstøvler.

Sko til indendørs EVT badesandaler.

Badetøj.

Gummistøvler.

Regntøj.

Snavsetøjskurv eller pose.

Toilet taske med diverse artikler.

Smertestillende til eget forbrug. Afleveres til teamlærer.

Medicin med rød trekant afleveres til teamlærer.

Medicin for allergier. Må beholdes på værelset.

Solcreme.

 

Bærbar P.C. Office pakke ’sørger skolen for.

Du bruger en gammel browser

Åh nej… Vi beklager, men du bruger en browser, der er for gammel til at vise alt det siden kan. Hvor ærgerligt.

Vi anbefaler, at du bruger en af nedenstående browsere i stedet.

Tak for din forståelse.

(Ikke anbefalet)